Privacy Policy

PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010 (“Act”)

In accordance with the implementation of the Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as the “PDPA”), which regulates the processing of personal data in Malaysian commercial transactions, Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (054795-V) and its related companies (here in after referred to as the “Company”, “Perodua”, “our”, “us” or “we”) is committed to comply with the PDPA and to protect your personal data. This notice explains how we collect and handle your personal data in accordance with the law. For the purpose of this written notice, the terms “personal data” and “processing” shall have the meaning prescribed in the PDPA. Please note that we may amend this notice at any time without prior notice given specifically to you and will notify you of any such amendment via our website.

This written notice serves to inform you that your personal data is being processed by or on behalf of Perodua. The Company will be processing your personal data such as name, address, IC number, e-mail, phone number including any additional information you may subsequently provide, for the following purposes (“Purposes”):

(a) To communicate with you
(b) For vehicle registration process
(c) To provide services to you
(d) To process your transactions
(e) To respond to your inquiries, comments and suggestion from you
(f) To administer your participation in any contest, event and/or membership program
(g) To conduct market analysis, survey and internal activities
(h) Other legitimate business activities of Perodua
Your personal data is and will be collected from you and/or from the information you have provided and/or will provide us, directly or indirectly from third parties, website or public sources, but not limited to:
  • When you contact us through our authorized outlet (car booking and/or obtain information)
  • When you contact us through our official channel of communication, including but not limited to Website, Email, Facebook etc.
  • When you contact our Customer Service
  • Through official marketing activities or events, for example at road shows, exhibitions and/or business card collections
  • When you are participating in customer satisfaction surveys and/or respond to communications
You may access and request for correction of your personal data and contact us from Monday to Friday (9.00 am to 5.00 pm, excluding public holidays) with any enquiries or complaints in respect of your personal data as per details below:

Phone Number: 1800-88-6600
Fax Number: 03-6099 2402
Mailing address: Perodua Sales Sdn. Bhd., Sungai Choh, Locked Bag 226, 48009 Rawang, Selangor Darul Ehsan
In accordance with the PDPA, we may charge a fee for processing your request for access or correction and may refuse to comply with your request for access or correction to your personal data under the Act. If we refuse to comply with such request, we will inform you of our refusal and reason for the refusal.
Your personal data may be disclosed to the relevant third parties including but not limited to our parent company, subsidiaries, related and/or associated company, licensees, governmental and/or quasi-governmental departments and/or agencies, regulatory and/or statutory bodies, business partners and/or service providers (including but not limited to our authorized dealers, contractors and parts suppliers) for any of the above Purposes or any other purpose for which your personal data was to be disclosed at the time of its collection or any other purposes directly related to any of the above Purposes.
It is obligatory that you supply us with your personal data as listed above. If you fail to supply us with the requested personal data, we may not be able to process the personal data for any of the above Purposes. Subject to the details of the third parties as mentioned, your personal data may be transferred to a place outside Malaysia. You are responsible for ensuring that the personal data you provide is accurate, complete and not misleading and that such personal data is kept up to date. If you give us personal data or information about another person, you must first confirm that he/she has appointed you to act for him/her, to consent to the processing of his/her personal data and to receive on his/her behalf any data protection notices.
You may also withdraw your consent to the processing of your personal data by issuing a notice in writing to us to the address/fax as stipulated above.
Data peribadi anda dilindungi!

Selaras dengan perlaksanaan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (selepas ini disebut sebagai “PDPA”) yang mengawal selia pemprosesan data dalam transaksi komersial di Malaysia, Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (054795-V) dan syarikat-syarikat berkaitan dengannya (selepas ini disebut sebagai “Perodua”, “kami”, atau “kita”) komited dalam usaha kami untuk mematuhi peruntukan yang terkandung dalam PDPA seterusnya melindungi data peribadi anda. Notis ini diberikan dengan tujuan untuk memperjelaskan kepada anda cara kami mengumpul dan mengendalikan data peribadi anda selaras dengan kehendak undang-undang. Dalam notis bertulis ini, terma-terma “data peribadi” dan “pemprosesan” mempunyai maksud seperti yang ditakrif oleh PDPA tersebut. Sila ambil perhatian bahawa kami boleh meminda notis ini pada sebarang masa tanpa notis terlebih dahulu kepada anda secara khusus dan akan memaklumkan kepada anda berkenaan sebarang pemindaan melalui web.

Notis bertulis ini berfungsi bagi memaklumkan anda bahawa data peribadi anda sedang diproses oleh atau bagi pihak kami. Pihak Syarikat akan memproses data peribadi anda seperti nama, alamat, no KP, e-mel, nombor telefon termasuklah sebarang maklumat tambahan yang diberi oleh anda, digunakan untuk tujuan-tujuan berikut (“Tujuan-tujuan”):

a) untuk berkomunikasi dengan anda
b) bagi proses pendaftaran kenderaan
c) memberi perkhidmatan kepada anda
d) untuk memproses transaksi anda
e) untuk membalas pertanyaan, komen dan cadangan anda
f) untuk menguruskan penyertaan anda dalam pertandingan dan/atau program keahlian
g) untuk menjalankan kaji selidik dan aktiviti-aktiviti dalaman
h) lain-lain aktiviti perniagaan sah Perodua
Data peribadi anda akan/telah dikumpulkan daripada maklumat yang anda akan/telah berikan kepada kami, secara langsung atau tidak langsung, laman sesawang atau sumber awam, tetapi tidak terhad kepada:
  • apabila anda menghubungi pusat jualan/servis kami (untuk tempahan kereta dan/atau mendapatkan maklumat);
  • apabila anda menghubungi kami menerusi saluran rasmi kami di Laman Sesawang, email, Facebook, dsb;
  • apabila anda menghubungi pusat khidmat pelanggan kami;
  • menerusi aktiviti pemasaran rasmi kami;
  • apabila anda menyertai aktiviti kaji selidik kami.
Anda boleh mengakses dan meminta untuk membuat pembetulan terhadap data peribadi anda dan untuk menghubungi kami dari Isnin hingga Jumaat (9.00 pg – 5.00 ptg, kecuali cuti umum) jika terdapat sebarang pertanyaan atau aduan berkenaan dengan data peribadi anda sebagaimana maklumat berikut:

Nombor Telefon: 1800-88-6600
Nombor Fax: 03-6099 2402
Alamat Surat Menyurat: Perodua Sales Sdn. Bhd., Sungai Choh, Locked Bag 226, 48009 Rawang, Selangor Darul Ehsan
Selaras dengan PDPA, kami mungkin mengenakan bayaran untuk memproses permintaan anda untuk mengakses atau membuat pembetulan dan kami juga boleh untuk enggan mematuhi permintaan anda untuk mengakses atau membuat pembetulan kepada data peribadi anda dan sekiranya pihak Syarikat enggan memenuhi permintaan tersebut, pihak Syarikat akan memberitahu anda berkenaan dengan keengganan Syarikat dan sebab-sebab berikutan dengan keenganan tersebut.

Data peribadi anda mungkin akan dizahirkan kepada pihak-pihak ketiga yang berkaitan termasuk tetapi tidak terhad kepada syarikat induk kami, anak-anak syarikat, syarikat-syarikat berkaitan dan/atau sekutu, pemegang lesen, rakan perniagaan dan/atau pemberi khidmat bagi mana-mana Tujuan-tujuan yang dinyatakan di atas atau apa-apa tujuan yang baginya data peribadi anda hendak dizahirkan pada masa pengumpulannya atau apa-apa tujuan lain yang berhubungan secara langsung dengan mana-mana Tujuan-tujuan yang dinyatakan di atas.
Adalah diwajibkan supaya anda memberikan data peribadinya kepada pihak kami. Sekiranya anda gagal untuk memberi data peribadi seperti yang diminta kepada kami, kami tidak akan dapat memproses data peribadi bagi sebarang Tujuan-tujuan yang dinyatakan di atas. Tertakluk kepada maklumat berkenaan pihak ketiga di atas, data peribadi anda mungkin akan dihantar ke lokasi-lokasi di luar Malaysia. Anda bertanggungjawab untuk memastikan bahawa data peribadi yang anda berikan kepada kami adalah tetap, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini. Jika anda memberi data atau maklumat peribadi orang lain kepada kami, anda hendaklah memastikan terlebih dahulu bahawa orang tersebut telah melantik anda untuk mewakilinya, membenarkan untuk memproses data peribadinya dan untuk menerima sebarang notis perlindungan data bagi pihaknya.
Anda boleh menarik balik kebenaran kepada kami untuk memproses data peribadi anda dengan menghantar notis bertulis yang di alamatkan kepada kami sebagaimana maklumat di atas.
color-background